PALEIS HET LOO

In het hart van Nederland, aan de rand van Apeldoorn, ligt het ruim 300 jaar oude Paleis Het Loo. Sinds 1984 is dit voormalige Koninklijk Paleis na een grondige restauratie opengesteld voor publiek. De ingerichte vertrekken geven een beeld van drie eeuwen bewoning door de Oranjes, terwijl de tuinen met fonteinen en bloemperken de sfeer van de 17e eeuw ademen. Door zijn ligging in één van de mooiste natuurgebieden van Nederland is een bezoek aan Paleis Het Loo in ieder jaargetijde uniek.

Bij de herinrichting van het paleis zijn de 17e eeuwse appartementen van de eerste bewoners, Koning-stadhouder Willem III en Koningin Mary II, het uitgangspunt. Ze zijn onderdeel van een chronologische reeks vertrekken, gewijd aan de Oranjes, met als laatste de vertrekken van Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana.

De collectie van Paleis Het Loo beschikt over zowel eigen collectie als over bruiklenen van o.a.: de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis van Oranje-Nassau, de Koninklijke Verzamelingen, de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau, de Stichting tot Instandhouding van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden en uit particulier bezit. Een groot aantal aanwinsten is mogelijk gemaakt door de Stichting ’t Konings Loo, de Vereniging Rembrandt en particulieren. De verzameling telt ca. 160.000 voorwerpen en bestaat uit diverse deelcollecties: schilderijen, sculpturen, meubelen, kunstnijverheid, textiel en kostuums, tekeningen, prenten en foto’s, orden en onderscheidingen, boeken en rijtuigen. Daarnaast beheert Paleis Het Loo een deel van de Nationale Plantencollectie.