DEVENTER

Deventer, Hanzestad aan de rivier de IJssel. Een stad aan een rivier heeft iets levendigs, iets frivools, en meestal ook iets Bourgondisch: het leven is er goed! Alsof het stromende water elke dag opnieuw de stad voorziet van een vers levenselixer. Dat verklaart misschien de vitaliteit van Deventer: een levendige stad met monumentale sfeer, waar het goed verblijven is.

De stad Deventer kan bogen op een rijk en eeuwenoud verleden, een verleden dat vele hoogtepunten kende op het gebied van oorlog en vrede, handel en nijverheid, kunst en cultuur. Al in de achtste eeuw woonden er al mensen op de plaats waar nu Deventer ligt. Op de rivierduinen langs de IJssel vestigden zich jagers, vissers, boeren en veehouders. Later verrezen daar het Bergkwartier en het Noordenbergkwartier, wijken die tot de oudste van de stad horen.

Lebuïnus
Als eigenlijke stichter van de stad kan de Engelse evangelist Lebuïnus worden beschouwd. Hij stak in het Jaar 768, bij wat nu Wilp heet, de IJssel over en bouwde op een van de rivierduinen een houten kerkje. De Grote of Lebuïnuskerk, het grootste monument van Overijssel, draagt de naam van de later heilig verklaarde Lebuïnus.

Prominente Hanzestad
Deventer speelde een prominente rol binnen de Hanze. Jaarlijks werden er maar liefst zes jaarmarkten georganiseerd, die elk meerdere dagen duurden. Kooplieden uit heel Europa kwamen dan richting IJsselstad hetgeen met name in de 14e en 15e eeuw leidde tot een flinke toename van de welvaart. Het was ook de periode waarin koopmanshuizen werden gebouwd met de bekende Hanzegevels. In de stad vindt u tal van gerestaureerde gevelstenen die vertellen over de historie van de diverse gebouwen en hun inwoners.

Enkele keren per jaar is Deventer extra gastvrij: tijdens de grote evenementen. 

Te noemen zijn: de ‘Deventer Zomerkermis’ (de eerste week van juni), het internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer op Stelten’ (drie dagen in juli). En natuurlijk: ‘De Deventer Boekenmarkt, de Grootste van Europa’ (altijd de eerste zondag van augustus). Verder de aankomst van Sinterklaas, het Dickens Festijn (voor de Kerst) en het Humorfestival (26 t/m 30 december).

Voor meer informatie of om de evenementen kalender in te zien. Ga dan naar: www.vvvdeventer.nl